چرا پشم ؟! (Why Wool)
پشم یکی از مهمترین مواد اولیه در صنایع نساجی و فرش بوده و از دیرباز بشر توانسته از این الیاف در تهیه پوشاک و انواع زیراندازها استفاده نماید .
پشم یکی از مهمترین مواد اولیه در صنایع نساجی و فرش بوده و از دیرباز بشر توانسته از این الیاف در تهیه پوشاک و انواع زیراندازها استفاده نماید .
بررسی بقایای تاریخی نشان میدهد که بابلیان در ۴۰۰۰ سال قبل از میلاد مسیح در تهیه پارچه از الیاف پشم بهره بردهاند و با کاربرد پشم در نساجی آشنا شدهاند . در حال حاضر نیز هیچ یک از الیاف مصنوعی از نظر کیفی نمیتوانند در بافت پارچه ، قالی و گلیم با پشم رقابت نمایند .
در دنیای رقابتی کنونی ، توجه به خواست و سلایق روز بازار همچنین توجه به سلامت مصرف کنندگان ، در فرایندهای تولید و فروش ، به موازات تلاش در حفظ و تقویت کیفیت و دوام محصولات و خدمات مرتبط با آن ، امری بسیار حائز اهمیت می باشد .
پرهیز از مضرات استفاده از الیاف و نخهای شیمیایی و مصنوعی که همواره نقش آن در بروز حساسیتها و خیلی از بیماریهای مزمن و ناعلاج پوستی و داخلی بدن انسانها ، بر متخصصین حوزه پزشکی پوشیده نیست ، باعث گردید تا گروه تخصصی فرش اسلیمی با تکیه بر توان فنی ، تخصصی ، هنری و تجارب ارزشمند خویش ، انواعی از فرشهای سنتی ، فانتزی و مدرن و حتی ترکیبی از آنها که از جنس نخ 100% پشم طبيعي گوسفندان داخلی ایران خواهد بود را به مجموعه محصولات خویش بیافزاید .
قابل توجه اینکه این محصولات کاملا بومی ، ارگانیک ، ضد حساسیت و باکتری ، زیبا ، با دوام ، جدید و منحصر به فرد بوده و به طرز شگفت انگیزی برای بازارهای داخلی و مخصوصا بازارهای کشورهای اروپایی ، امریکایی و روسیه مورد استقبال و توجه خاص قرار گرفته است .
پشم از جمله مهمترین الیافی است که بطور گسترده در تولید فرش و کفپوش هایی نظیر نمد مورد استفاده قرار می گیرد . الیاف پشم به دلیل حضور پروتئین در ساختارشان در معرض حمله حشراتی نظیر بید قرار می گیرند . محیط تاریک و مرطوب با دمایی در محدوده 35-25 درجه سانتی گراد شرایط مناسب برای بقای این حشره به شمار می آید . طول عمر بید روی فرش حدود 6 الی 9 ماه است همین امر لزوم تکمیل منسوجات حجیم نظیر فرش و کفپوش ها را در زمان تولید با ترکیبات ضد بید به وجود آورده است .
ترکیبات ضد بید مناسب علاوه بر عدم ایجاد آسیب بر محیط زیست و سلامت انسان ، باید در طول مدت زمان استفاده از کفپوش پایدار باشند . بدین منظور از مواد تکمیلی ضد بید حین فرآیند رنگرزی الیاف پشمی استفاده می شود. استفاده از نانو کپسول های حاوی ترکیبات ضد بید و یا رنگینه های طبیعی دارای این خاصیت در فرایند رنگرزی پشم ، از جمله کاربرد های فناوری نانو در این بخش می باشد ، گروهی از محققین در تحقیقات خود در یافتند که با استفاده از دی اکسید تیتانیوم در تکمیل فرش پشمی ، می توان خاصیت ضد بید ایجاد نمود .
از مهمترین مزایای الیاف پشم می توان به موارد زیر اشاره نمود :
۱ – الیاف پشم به دلیل ساختمان شیمیائی و فیزیکی بخصوص، اثر تغییرات جوی را بر روی بدن کم میکند . به این ترتیب که با جذب عرق بدن حالت تعادل در بدن بوجود میآورد. ضمنا موجب از بین رفتن بوی بد پا هم می شود .
۲ – پشم معمولاً حدود ۶۰ درصد بیشتر از الیاف دیگر هوای متراکم را در خود حفظ میکند و این عمل باعث میشود مقاومت بدن در مقابل تغییرات جوی بیشتر شود. به عبارتی ساده منسوجات پشمی در زمستان گرم و در تابستان خنک می باشند .
۳ – چون تارهای پشم از تارهای هم قطر و هم حجم خودش وزن کمتری دارد در نتیجه منسوجی که از آن درست میشود بسیار سبک است.
۴ – قدرت مقاومت الیاف پشم در برابر عوامل خارجی خیلی زیاد است و در مقایسه با الیاف گیاهی مقاوم تر است.
۵ – رنگپذیری الیاف پشم در برابر رنگدانه های گیاهی و شیمیایی که یکی از عوامل مهم در نساجی است ، بسیار خوب است .
۶ – مقاومت در برابر صدا ، که این مورد در کف پوش پشمی دارای اهمیت فراوان است .
۷ – پشم غیر قابل اشتعال است به طوریکه اگر در برخورد با جسم داغ یا آتش زا قرار گیرد ، فقط در نقطه برخورد تبدیل به خاکستر خواهد شد .
۸ – پشم اشعه ماوراء بنفش را از خود عبور میدهد و برای سلامتی بسیار مفید است .
۹ – به راحتی نمدی یا بافته میشود .
۱۰ – پشم بسیار قابل ارتجاع است و میتواند ۳۰٪ از حد نرمال کشیده تر بشود و هنوز شکل ظاهری خود را حفظ نماید .
لطفا دیدگاه خود را بنویسید